Grundlovstale 2024
Tak fordi jeg fået muligheden for at holde tale ved årets grundlovsmøde, som jo er demokratiets årlige festdag. I år bliver den nok særligt fejret, af to årsager. Dels er der jo som bekendt et Europa-parlamentsvalg på søndag og de mange kandidater er derfor til stede på gader og stræder. Derudover er det grundlovens 175 års fødselsdag – så det er da værd at fejre. Også tak til jer som har arrangeret vores fælles Ringsted-Sorø-møde her i Gyrstinge i grænselandet mellem Sorø og Ringsted.
Da det er min første grundlovstale, så kiggede jeg lidt nærmere på hvad sådan en tale normalt har af temaer. Udover vi fejrer demokratiet som er en selvfølge, så er frihed og fællesskab også grundlæggende temaer.
Jeg faldt blandt andet over, at der stod et sted ”at talen skal bekræfte og hylde fællesskabets værdier”. Det vil jeg meget gerne tale om, da jeg synes det er en af de vigtigste dagsordner i øjeblikket i vores samfund.
Vi har nemlig desværre i en kedelig udvikling i hele Danmark som vi skal have vendt. Det drejer sig om vores daginstitutioner og skoler, hvor langt flere børn end tidligere mistrives og bliver segregeret fra fællesskaberne i almenmiljøet.
I januar var jeg til Børn og Ungetopmøde, hvor temaet netop var ”Fællesskabet som fundament” under en af oplæggene kom der et citat som lød: ”Alle børn har behov for og ret til at være en del af et fællesskab”.
Det citat har printet sig fast hos mig, og er noget jeg politisk vil have som pejlemærke og vision i de ændringer vi bør lave, så vi får indrettet og tilrettelagt både læringsmiljøer og undervisning i langt højere grad til de nye børnegrupper vi ser i dag. Det er meget tydeligt at vi har behov for at tænke anderledes og nyt for at løse den stadig stigende mistrivsel og for at kunne inkludere flere elever i de almene fællesskaber.
Vi har derfor behov for at investere i de almene fællesskaber for at vende kurven. Derfor har vi fra Venstre i Sorø sendt en række forslag til budgetforhandlingerne, som vi skal forhandle til september, som blandt andet handler om at styrke vores daginstitutioner markant blandt andet med forberedelsestid og højere pædagogandel, så vi ved den tidlige indsats i vuggestue og børnehave får givet vores børn de rette kompetencer, så de i langt højere grad kan trives og blive en del af fællesskabet i folkeskolen.
Samtidigt er det også vigtigt, at vores skoler får hjælp til at udvikle en mere spændende undervisning som i mine øjne meget gerne må være langt mere projektbaseret og differenceret til den enkelte elev. Vi skal have børnene mere ud af klasselokalerne og ud i virkeligheden og væk fra det klasselokale som det har set ud de sidste hundrede år.
Samtidigt har vi også sendt et budgetønske om at afsætte midler så vi kan ansætte unge ”fritidsjobere” i vores daginstitutioner.
Det gør vi af flere årsager. For det første har vi en rekrutteringsdagsorden, hvor vi i fremtiden formodentlig kommer til at mangle pædagoger. Derfor er det et skridt på vejen, så de unge mennesker får muligheden for at deltage i arbejdet i en børnehave eller vuggestue og forhåbentlig derfor ser pædagogfaget som en mulighed. Samtidig er det også en gevinst for børnene, at der bliver mere diversitet i medarbejdergruppen.
Samtidigt kan vi også se, at langt færre unge har et fritidsjob i dag end tidligere og den udvikling vil Venstre i Sorø være med til at ændre og her bør kommunen gå forrest, når vi har mulighederne. Så derfor kunne det jo næsten ikke passe bedre med den udmelding der kom i mandags, hvor regeringen har præsenteret i fritidsjob-udspil, som gør det langt mere attraktivt at tage et fritidsjob. Ved at tage et fritidsjob bliver de unge mennesker også en del af et værdifuldt fællesskab på arbejdsmarkedet. Så tak for det gode udspil.
Hvis vi skal vende tilbage til selvfølgen ved en grundlovstale, nemlig at hylde demokratiet, så vil jeg gerne rose hele Venstre Sorøs bestyrelse. Vi har i fællesskab – bestyrelsen og kommunalbestyrelsesmedlemmer i den grad værnet om og taget del i demokratiet i det seneste år, hvor vi i alle vores 7 valgkredse har inviteret til dialogmøder for borgere, foreninger, bestyrelser og øvrige partier. Det er nærdemokrati når det er bedst, når borgerne har mulighed for at ytre sig. Vi har lyttet til mange gode input og gode ideer fra kommunens borgere og foreninger. Det synes jeg er en utrolig vigtig, så vi hele tiden er i dialog med borgerne om de ting der rør sig, så jeg synes bestemt at vi skal fortsætte med det fremadrettet.
Jeg synes det er dejligt og vigtigt at Venstre i Sorø går forrest i forhold til at værne om og udbygge dialogen med borgerne og de øvrige partier. Ikke mindst i en tid hvor nogle – uden at nævne navne – viser sig magtfuldkommen uden inddragelse af partierne omkring sig og som vi ser ser eksempler på i kommunalbestyrelsen i Sorø.
Selvom sådan en grundlovsdag for mange måske bare er en ekstra fridag, så tror jeg, at de fleste borgere er enige i, at vores grundlov er et utrolig vigtigt fundament i vores samfund.
Eksempelvis tror jeg at mange er glade for at vi har §73 i grundloven, altså at den private ejendomsret er ukrænkelig. Vi har i de seneste år haft den oppe og vende af flere omgange. Blandt andet under minkskandalen. I et noget mindre og lokalt skala har vi også lige set, at socialdemokrater i Sorø kommune, har været med til at fjerne parkeringspladser i midtbyen. Og når vi spurgte om et forslag til hvor borgerne så skulle holde, så kom svaret, at man ”kan holde på akademiet, hvor der er masser af plads” Desværre glemmer socialdemokratiet endnu engang at det altså er privat grund og kommunen derfor naturligvis ikke kan tage ejerskab over arealet.
Så ja, det er fortsat nødvendigt at fejre grundlovsdag huske hinanden på grundlovens betydning. Tak for ordet.