Kultur- og fritidsområdet

Dansk kultur har igennem hele historien udviklet sig med input fra omverdenen. Vi danskere har sat vores eget præg på kulturen.

Venstres kulturpolitik handler i sin essens om at skabe gode rammer for, at dansk kultur kan udvikle sig og nå ud til så mange mennesker som muligt.

Der skal være gode muligheder for et frit og aktivt kulturliv i de nære medmenneskelige fællesskaber. Derved styrker vi mangfoldigheden i dansk kunst og kulturliv.

Sorø Kommune byder på et rigt mangfoldigt og bredt kultur- og fritidsliv. Foreningslivet byder på diversitet og bredde både i form af idrætsforeninger, museer, musik- og aftenskoler, biblioteker, teatre, caféer, kreative, aktivitets- og eventstyrede fællesskaber. Venstre vil værne om den fortsatte udvikling lokalt i kommunen og støtte op om, at der er tilbud der kan rumme alle borgere i Sorø Kommune.

Investering i kultur og fritid 

– vi ved at det at være del af et fællesskab kan løfte sundhed og trivsel og dermed forebygge eller bremse den udvikling vi har i samfundet med flere ensomme, triste, angste og sundhedspåvirkede borgere.

Dermed en økonomisk investering med afsæt i det kommunale budget.

Investering af ressourcer fra det offentlige til at understøtte kultur og fritidslivet i kommunen både praktisk og administrativt.

Investering af tid og vejledning til fondsansøgninger og puljer, både kommunalt og lokalt i de enkelte foreninger og kulturelle virksomheder.

Investering i samarbejde med interesseorganisationer, virksomheder og andre interessenter, der kan skabe fokus og økonomi til udvikling og igangsætning af aktiviteter og fællesskaber.

Mindske og om muligt fjerne bureaukratiske barrierer i frivilligheden

Give mulighed for, at frivillige kan være de ildsjæle, de er, og bruge energien på det, de brænder for.

Herunder støtte op omkring de løfter, der er givet fra bankernes side med svære ansøgninger og tidstunge processer.

Bygge bro til de offentlige administrative medarbejdere, der kan støtte, vejlede og aflaste på det administrative bureaukratiske felt i kultur- og fritidslivet.

Sikre lige adgang til kultur- og fritidslivet

Sikre konvergens mellem Børn, Unge og Familie- og Kultur- og Fritidsafdelingen, så der er fælles ansvar i at skabe politik og retning, der sikrer lige adgang til alle til et aktivt fritidsliv. Herigennem et øget politisk samarbejde med fokus i en faktuel underbygget retning og vision på området.

At støtte op omkring den udvikling, vi ser i samfundet. At foreningslivet er komplekst og ikke en så naturlig en del af danskernes hverdag længere. Understøtte de foreninger og virksomheder der tænker anderledes og kreativt.

Der skal være frie og gode udviklingsmuligheder for det frivillige og folkelige foreningsarbejde og rammerne for udvikling af det brede kultur- og fritidsliv skal sikres af både det offentlige og private bidrag.

Borgerne skal indvies i det rige kulturliv, vi har i Sorø Kommune. Med afsæt i de skønne grønne områder, vi har i Sorø, kan der kombineres bevægelse på naturstier, kulturstier og historiestier. Det kan være med både aktivitet eller gennem bibliotek, museum eller teater, så læringen er kendskab til udelivet i Sorø og historien eller kulturen for øje.

Brobygning mellem dagtilbud, skole og fritidslivet.

I disse år ser vi mange lokale ideer, der spirer og gror som eksempel undervisning i det fri, UDE skoler og bevægelsesbaseret undervisning. Den idérigdom skal næres og bakkes op flere steder i tæt samarbejde med de lokale foreninger, erhvervsdrivende og arbejdspladser.

Den åbne skole, hvor skolen i de enkelte fag inviterer foreninger eller kulturtilbud ind i undervisningen. Der er et uforløst potentiale i at åbne skolerne mere op og inddrage de lokale foreninger ved eksempelvis frikøb af de frivilliges tid. Da inddrager vi de kompetencer der er omkring skolerne og kan undlade at pålægge skolerne at ”opfinde den dybe tallerken”

Bevægelse i dagtilbud og idrætscertificerede daginstitutioner løfter sundhed og trivsel. Børnene klarer hverdagen nemmere og sjovere – kan være del af de aktiviteter, der sker både planlagt og spontant omkring dem. Og børnene bliver selvhjulpne, hjælper kammeraterne og giver dermed fagpersonalet mere tid og rum til de pædagogiske initiativer og opgaver.

Idrætscertificerede plejehjem eller åbne plejehjem styrker borgernes egenomsorg og evne til at klare sig selv længere tid. Hermed opretholder de integritet og selvværd og lever et gladere liv. Lade foreningslivet flytte ind på plejehjemmet, så bevægelse og kultur bliver del af hverdagen på plejehjemmet.

Foreningsudvikling og skulderklap

Det rige kultur- og foreningsliv i Sorø bør krediteres for deres store indsats. Anerkendelse fremmer motivation og energi.

Tilbud om foreningsudviklings forløb enten gennem de offentligt ansatte kultur- og fritidskonsulenter eller i samarbejde med idrætsorganisationer, der har skræddersyede forløb, der passer til den diversitet, der er i fritidslivet i Danmark.

Anerkendelse af bredden i foreningslivet i Sorø. Udbyde mesterskabsarrangement til også at anerkende og fremhæve de kulturinstanser eller foreninger, der holder gang i medlemmerne, er kreative, innovative og rummelige og ikke umiddelbart dyrker eliten.

Fokus på bredden og eliten i en kommune, der kan rumme det hele.

Lade de selvorganiserede række hånden ud til kommunen og foreningslivet, når behov for fællesskab eller økonomisk støtte er der.

Faciliteter

At sikre sammenhæng mellem de faciliteter, der er tilgængelige i kommunen sammenholdt med borgergruppen lokalt, befolkningstilvækst, drift, vedligeholdelse og nytænkning.

Kommunen bør støtte op omkring de foreninger, der er bremset i udvikling grundet pladsmangel og eller mangel på frivillige hænder. Støtte til alternative faciliteter og mindre ansvar til de enkelte foreninger i forhold til booking af lokaler og baner.

Mindre bureaukrati i forhold til bookingsystemer og mere fleksibilitet i forhold til de spontane aktiviteter. Foreninger skal have mulighed for korttids bookninger.